Clash of Civilizations

Krisen mellan Sverige och Saudi Arabien verkar eskalera. Och i min uppfattning så verkar ingen förstå problemet. Margot Wallström bekräftar och säger att kritiken hon riktade är inte mot islam eller den muslimska världen. Hon försöker att hitta sympati i övriga arabvärlden och menar på att kritiken är mot saudiska lagar, pisk- straff och att kvinnor lever i förtryck.

En artikel där [”en expert” enligt Svenska Dagbladet, Thord Janson”> säger, ”- När hon talade om ”medeltida straff” kritiserade hon sharialagarna, det vill säga de lagar som Saudiarabiens rättsystem vilar på. Sharialagarna och de här straffen man utmäter står stipulerade i koranen och är guds lag.”
Detta är inte heller helt rätt, men kanske en bit på väg.

Margot Wallström har sagt,
”- Det är självklart att politiken i Saudiarabien är långt ifrån en feministisk politik. Framför allt kränks ju kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil. Man piskar bloggare, och man har en kungafamilj med absolut makt. Då är det klart att vi inte kan använda något annat ord än diktatur.” [SVD]

Jag tror att saudierna har förbisett en längre tid hur Sverige och svenskarna har fört diskussioner om Saudi Arabien m.f. De är medvetna om t.ex. Lars Vilks rondellhund och hur vi ser på yttrandefrihet till varje pris. Men när en utrikesminister kliver in och säger sig föra en feministisk politik och talan samtidigt kritiserar systemet Och, likstället Saudi Arabien med en diktatur så blev det för mycket. Mer olja på elden blev det när affärsavtalet avbröts i samma veva som allt detta inträffade.

Det saudiska systemet grundar sig på Sharia, guds lag som följer Koranen och Sunnah. Det är visserligen en ganska extrem tolkning av islam som följs i Saudi Arabien. Lagarna utvecklas om jag har förstått det rätt via de religiösa domstolarna dit lära och utbildade blir invalda. Kungahuset har inte så mycket med landets lagar att göra, även då de har en enorm makt och inflytande.

Den kritik hon riktade att Saudi Arabien kan liknas med en diktatur blev att landets lagar, de religiösa domstolarna och dess grundlag sharia kan liknas med en dikatur. Man reagerade och menar på att, alla länder har sina inhemska problem, och att Sverige borde ta itu med sina egna innan man går ut och kritiserar andras stadsskick. Man kritiserar även Sverige för att bry sig så mycket om enstaka dömda, ofta mördare eller våldtäcksmän blir fysisk bestraffade, samtidigt man iggnorrerar t.ex. det som händer i Syrien, och samtidigt man skickar militärer till Afganistan, m.m.

Jag hörde islamologen Jan Hjärpe på radio som sa att Margot Wallström kan vinna i längden om hon håller i sig i det hon har sagt. Jag tror inte hon vinner i den muslimska världen. Visst har han rätt i att det finns många, kanske majoriteten av muslimerna håller inte med och dyrkar inte den saudiska regim. Iran och de flesta shiia muslimerna är ett exempel, men lagarna är väl inte så mycket bättre i Iran utifrån hennes perspektiv?

En stor kraft som är emot Saudi Arabien är organisationen Hiz but Tahrir, men enligt deras texter så påbjuder man strikta lagar enligt sharia. Isis är emot Saudi Arabien, och de utför sin tolkning av sharia. Sen finns det en del moderata muslimska länder som har anpassat sig efter västvärldens normer, men de flesta här kan nog ses som diktaturer?

Jag funderade på vad Margot Wallström var ute efter i sin kritik mot Saudi Arabien. Landet har ju funnits sedan 1700-talet och landet har följt sitt system ändasen. Ekonomisk så är vi i Sverige mer beroende av Saudi Arabien än vad de är av oss. Vi producerar och exporterar varor och tjänster. De levererar olja och lever på turism. De kan ta sina import från andra håll samtidigt som deras olja finns kvar.

Raif Badawi blir piskad offentligt, blev lite förvånad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s