Upprivet avtal med Saudi Arabien

Detta är ju ganska pinsamt hur allt har gått till. Man har kritiserat och protesterat mot att Sverige har ett samarbete militärt med Saudi Arabien, detta är väl legitimt. Men det stora problemet må vara att det huvudtaget finns ett militärt avtal med Saudi Arabien?
Men det pinsammaste är hur allt har gått till och hur det nu har rivits upp.  Och det lär komma en bismak för oss svenskar. [2]

Det har förts en diskussion om att behålla det nuvarande avtal eller inte. Samtidigt så har medierna och politiker kritiserat Saudi Arabiens politik. Det lever inte upp till våra värderingar och hur vi ser på mänskliga rättigheter. Saudi Arabien är ett av de länder som efterlever de mest extrema tolkning av Islam och dess sharia lagar. Och detta har man gjort sedan 1700-talet och detta kommer inte Sverige kunna ändra på.

Idag skulle Margot Wallström hålla tal [3] i Kairo för Arabförbundet. Men igår fick hon reda på att hon inte var välkommen, och sa att det var Saudi Arabien som hade stoppat henne, då hon hade kritiserat deras straff och lagar, och nu ville tala om mänskliga rättigheter och kvinnors kamp. Hon påstod att de övriga deltagarna och de som arrangerar mötet var beskymrade och ledsna att hon inte kunde komma. Idag så tar alla parter avstånd ifrån Margot Wallström!
Samma dag river svenska regeringen upp avtalet, vilket nu ser ut som att det är pga detta som har hänt. Kan hända att det är grunden, men så klantigt!

Jag tror inte Saudi Arabien är så beroende ut av oss svenskar, på samma sätt som vi är beroende av dem som handelspart. Saudi Arabien är Sveriges fjärde största handelspartner och omfattade tusentals miljarder kronor.

Konsekvensen kan nog bli att vår BMP kommer att sjunka, människor blir av med arbeten och vår välfärd urholkas ännu mer, för detta lär sprida sig även på de restrerande avtalsbitarna utanför det militära avtalet. Saudierna är beroende av sin olja och turism, vilket kommer av sig själv. Vi är mer beroende av att producera saker, vilket måste säljas och vi är beroende av deras olja.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s