Tankar om Isis eller Deash

Tittade på Uppdrag Granskning om intervjun med en IS- krigare.

Bakgrunden till det som händer i mellanöstern är en motreaktion till västvärldens inblandning sedan det Ottomanska rikets fall. Man styckade upp mellanöstern i olika stater och därefter ha man stöttat och störtat olika regimer som gynnar väst mer än folken.

De senaste åren med Arabiska våren och olika demonstrationer har observerats och en mindre lyckad skådas i Syrien. Den syriska regimen består av Bashar Hafez al-Assad och hans klan, vilka är alawiter som ligger nära teologisk till shiia islam. Samtidigt så är majoriteten av Syriens befolkning sunni muslimer (58%) och ytterligare in minoritet är kristna.
Det som har hänt är att det som började med en folklig protest och upplopp har tagits över av radikala delar inom majoritets befolkningen.

Så det som händer i Syrien och Irak är att människor från hela världen åker och deltar i strider för Is, eller Islamska Staten som försöker att upprätta ett Kalifat, ett återskapande av det Ottomanska riket.
Teologisk så liknar Is tro det som efterlevs i Saudi Arabien eller Talibanerna i Afganistan. Hursomhelst så finns det en konflikt mellan Saudi och Islamska Staten. Saudi Arabien är ett kungadöme, och deras nation och flagga pryder med familjens namn. Det var även familjen Saud ättlingar som påbörjade och involverade i det Ottomanska rikets fall genom att ta över den arabiska halvön. Så från Saudiernas håll så finns det säkerligen en fruktan och oro kring den Islamska Staten.
En annan grupp där det finns likheter med är Hizb ut-Tahrir. Detta är en organisation som eftersträvar ett Kalifat och samtidigt riktar de ett enormt hat mot Saudi Arabien. Organisationen brukar ta avstånd från terror och våld, men kan kriga för sin sak. Jag tror att Hizb ut-Tahrir ligger nära i tanken, men ifrågarsätter lite om tillvägagångsättet går enligt deras ideologi? Dessutom har Hizb ut Tahrir förespråkat ett Kalifat i den muslimska världen, mellanöstern och inte hela världen.
Isis tillvägagångsätt liknar mer det som vi har sett Al-Qaida och det sägs att flera ledande personligheter har kommit från Al-Qaida in i Isis. Nåväl, jag lutar mig inte hundra procent på vad medierna berättar eftersom de är subjektiva i frågan.

Så, intervjun med killen hos Uppdrag Granskning berättar en hel del om Is krigarna. Man fick se ett klipp från deras ideologiska talesperson (som nu är död) berättar att Is har vunnit kriget i deras hjärtan och sinnen.
Detta stämmer ganska väl och det kan tyckas att killen som intervjuades hade en form av dödslängtan, som kan tyckas konstigt. Enligt deras tro så innebär det att om man dör i strid för sin sak, (Islam) så kommer man att komma till paradiset. Detta innebär att han har mod och kan utsätta sig för större risker än de soldater de strider emot.
Detsamma gäller filmerna som visas upp för omvärlden där de skär halsen av människor. Detta är ett sätt att sätta skräck i sina motståndare och likt personen sa, berättade han att när de anföll en kurdisk by så flydde soldaterna vid minsta motgång i rädsla att bli tillfångatagna.

Denna vecka fick vi se bilder hur man förstörde kristna helgedomar och statyer i Irak.
Detta påminner mycket det vi har sett Talibanerna göra, men samtidigt påminner detta även om Saudi Arabien. När Mohammed återintog Mecka så var det det första han gjorde, att förstöra alla avguda föremål som var placerade inne i ”stenen” eller kaba. I Saudi Arabien har man förstört det mesta, även muslimska historiska föremål och platser. Det finns inte mycket historia kvar då historia inte är så intressant. Jag tror att majoriteten av alla troende muslimer ställer sig emot denna destruktiva åtgärd.

Så var är allt påväg? Ja den frågan är nog omöjlig att svara på. Framtiden blir nog oviss på sätt och vis, och troligen kommer även vi att påverkas av detta mer och mer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s