Terror, terror och åter terror.

Angående terrordåd i Danmark och Frankrike på senare tid. Vad kan man säga, det är fruktansvärt och detsamma gäller hoten mot alla judar i vårt samhälle.

Så vad är då problemet och varför händer detta? Det pågår spänningar i ytterkanterna, de radikala, oftast vilsna och många gånger nyfrälsta utvecklas till extremister. Å andra sidan så finns det fanatiska enstörningar som vill få uppmärksamhet genom att utnyttja det fria ordet och maximera dess gränser till det yttersta för att själv få uppmärksamhet och kanske bli ihågkommen i framtiden?

Om man ser till Lars Vilks som exempel, så lär han ha hur mycket uppdrag och föreläsningar som helst i dagsläget. Han har hamnat i ramljuset inför hela världens media och lever under beskydd. Han sa själv att det hela började utifrån en liten händelse och därefter fanns ingen återvändo. Han prickade en öm punkt hos många muslimer runt om i världen och hans blyertsteckningar uppmärksammades internationellt. Hans syfte var att konstverket i sig egentligen inte var själva teckningen, utan det som hände runt omkring teckningen precis som hans tidigare träskulptur Nimis i Kullaberg.

Människor som lever mitt i mellan dessa yttersta kretsarna hamnar i mellan i denna konflikt. Medierna ställer upp och uttrycker sitt försvar till det fria ordet och att ingen ska vika till detta.
Jag kan delvis ställa upp på denna tanke, men det fria ordet innebär inte att man medvetet ska kränka andra människor i syfte att själv få uppmärksamhet och dessutom sätta rikets säkerhet i spel. Det var en blyertsteckning som utformade islams profet huvud ihopsatt med en hundkropp.
Om man anser att detta är att kritisera religion förstår jag inte riktigt hur man tänker?

Detsamma gäller tidningarna som har publicerat karrekatyrer av Muhammed, de vill säkerligen också ha uppmärksamhet och ta en genväg till ökad försäljning.

Tyvärr, sanningen är att det finns extremister på båda håll och kanter och inte minst bland muslimer. Det finns de många olika tolkningar av islam och det finns de som tolkar religionen efter sitt eget tycke. Det finns kriminella som hittar religionen och det finns hulliganer som antar religionen för extremismen. Mitt mellan allt så hamnar vanliga muslimer och vanliga sekulära människor.

Det som händer, terrordåd osv är inget oväntat. Samhället i sig separerar människor istället för att integrera. Mediernas ständiga negativa rapportering om mellanöstern och arabvärlden. Människors okunskap och ovilja att läsa på och genomskåda dessa mediala strömningar, tror nog att de flesta inte har några kunskaper alls om islam, mellanöstern osv. Det man vet är det medierna förmedlar, likt kyrkan förmedlade sin församling under medeltiden som hetsade befolkningen till korståg. När något händer så förstår man inte hela sammanhanget, man blir rädd.

I detta så kommer ytterligare en kraft in i spelet. Politiker utnyttjar situationen för att föra fram sin agenda. Nu kommer man att vilja införa säkerhet, mer övervakning och en mer rättsosäkert samhälle. Den vanliga människan anser oftast, ”jag har inget att dölja så varför inte?”. Detta argument lär du som människa få bita i den dag du hamnar i en situation där du känner dig kränkt och felaktig behandlad.

Så hur värnar vi om vår frihet? Vi värnar om yttrandefrihet genom att inte utnyttja våra rättigheter på felaktiga sätt. De, likt Lars Vilks förstör mer för det fria ordet och yttrande, mötesfrihet m.m. än att bevara den. Visst ska man får kritisera islam, men gör det på ett intellektuellt sätt och inte på sandlåde nivå. Vissa människor blir aldrig riktigt vuxna, och det är just dem som är problemen och bråkar med varandra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s