Urbanisering och förändringar i städernas handel

Aftonbladet har idag en artikel, [”Köpladan är lika stor som hela staden”].
Själv tycker jag att dessa köpcentrum är bra och enkelt att ta sig till om man har brist på tid när man behöver köpa något. Samtidigt så förstår jag problematiken, att mindre affärer har svårt att få komma in i dessa köpcentrum och att handeln på den traditionella platsen (centrum) sätts på hård prövning.
Samtidigt så borde det finnas en marknad i centrum, speciellt om staden är lita halvstor som exempel Västerås. Artikeln berättar om att det är ganska många som bor inom centrumkärnan och det är ju många som arbetar där.
Själv ser jag detta med köpcentrum som ett steg i utvecklingen vilket kommer att sluta med att det kanske kommer att finnas mer än ett ”centrum” i städerna. Som artikeln berättar så är det så gott som samma kedjor som finns i dessa ”bunkrar” och där finner man inte alltid just det man vill ha. Speciellt om man har specialintressen och vill ha en butik som är mer inriktad på ett område. Dessa specialbutiker kan kompensera handeln med att starta upp en nätbutik.
Men det stora problemet i svensk handel är enligt mig myndigheternas krav mot handlarna. Skattetrycket är för högt och det är för komplicerat att starta upp en affärsverksamhet. Nyligen har man även påtvingat knallar och torghandlare krav som att ha specialla kassaregister som kanske kostar mer än hela deras varulager.

Jag befinner mig utomlands just nu på semester i en gigantisk stad i Asien. Här finns det små centrum och affärer överallt och visst stora köpcentrum. I denna stad har man en annorlunda mentalitet, här finns det centrum för speciella ändamål. Om man vill köpa elektronik så finns det en plats som är mycket större än de flesta köpcentrum i Sverige och då enbart datorer och elektronik. Om man vill handla leksaker till barn finns det ett annat köpcentrum. Dessa köpcentrum har visserligen stora märken, men även mindre handlare och även små stånd ute på gatan runt om. Självklart finns det elektroniska affärer på andra platser, denna stad är så stor så att det finns teckning för det.
Staden har en enorm tunnelbanesystem och vid varje station finns det affärer och restauranger. Staden lever även då utvecklingen har kommit mycket längre än Sverige när det gäller urbaniseringen och förändringar i detaljhandel.

Det jag verkligen saknar med Sverige är att det finns få marknader där man kan ströva omkring och hitta fynd. Detta har svenska staten mer eller mindre utrotat på grund av skatter och myndighetskrav. Och det stora hotet mot små handlare i centrum av stadskärnor är detsamma, skattemyndigheterna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s