Svensk integration i ett nötskal

Ett inlägg om flyktingarna som skickades upp till Grytan i närheten av Östersund, [1] ”Faen den som inte fattar att detta är paradiset”.

Jag tror verkligen inte att detta är paradiset för syriska flyktingar och hamna mitt ute i skogen uppe i norrland i vinterkylan. Visst kan man ha synpunkter på det vi läser i medierna och att de inte verkar tacksamma. Samtidigt så verkar det som om man har lurat dem, de skulle åka 1 timma med buss men resan blev 15 timmar.

Men det jag också reagerar på är att de vill hellre bo i en storstad, att de vill hitta ett arbete och lära sig svenska. Och att de inte förstår hur det ska fungera mitt uppe i skogen i norrland?

Svensk ”integrationspolitik”, den verkar handla om att man ska bryta ner dessa flyktingar, placera dem på en flyktingförläggning långt från allt där de bara kan gå och vänta? Nu har jag aldrig varit långtidsarbetslös, men man har ju hört att de som är arbetslösa en tid infinner sig senare i detta, därefter övergår det kanske i en deprission och sedan blir man utstött och lamslagen från arbetsmarknaden.

Erika Hallhagen beskriver sin barndom och minnen om semestrar i fjällen och förstår inte att andra inte ser detta som paradiset? Jag tror att dessa flyktingar är ivriga och vill bygga upp en ny tillvaro, grund att stå på och klara sig själva. Detta är något som de flesta skulle se positivt till, även de som endast ser asylsökande som en kostnad. Men som vanligt så är det myndigheterna som stoppar dem och samtidigt så finns den en industri som tjänar pengar på flyktingar.

Nej, varför inte se till att de hamnar i sysselsättning, det kan vara inom komunala områden. Det kan vara allt ifrån enklare arbeten till beroende på vad de har för bakgrund.

Jag misstänker att hela nyhetsuppslaget är ett missförstånd, dels att flyktingarna lurades till en mörk kall plats mitt ute i skogen långt ifrån hopp och möjligheter. Jag misstänker att det fanns ett hopp och energi hos dessa flyktingar att bidra med något och möjlighet att bygga upp något. Denna dröm och hopp togs ifrån dem. De befinner sig just nu ute i skogen, vad ska de göra? Spela kort och dricka te? Eller ska de ut och hugga ved i skogen?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s